Contact us

Passive solar home makes the most of a difficult, triangular site in Sydney

When asked to renovate and expand a home on a challenging triangular lot in Sydney, local architectural practice studioplusthree decided to build upward to make the most of the awkward site. By elevating the home’s new addition into the canopy of a large existing fig tree, the architects maximized access to natural light and city views while taking advantage of the tree’s shade. Dubbed the Platform House after its “new living platform,” the updated house also boasts increased energy efficiency thanks to the use of passive solar strategies as well as the installation of solar hot water panels and a rainwater collection system.

white house with black geometric upper floor extension

Completed over the span of 36 months on a tight budget, the Platform House has been enlarged to cover an area of 2,131 square feet with a 753-square-foot basement. The existing ground floor was retained but reconfigured to house four bedrooms, a sitting room and an outdoor courtyard, while most of the attention was given to the new elevated extension. In contrast to the all-white ground floor volume, the new “platform” is clad in blackened timber and cantilevers out to provide shelter to the courtyard below.

open-plan living area with light wood dining table and large windows

light wood dining table

“Responding to the triangular site, the diagonal cut of the first floor volume is manifested in elements throughout from window reveals to planter boxes and outdoor seating,” the architects explained in the press release. “Acting as both cladding and screen, the upstairs volume is wrapped in a charred cypress, all of which was undertaken by hand, on-site. The design aims to integrate functionality into the details to enrich family living — such as the northern edge of the elevated deck, expressed in a continuous element that incorporates planting, outdoor seating, privacy screen, benchtop and storage.”

outdoor patio with built-in benches
outdoor patio with small black dining set

For added privacy, the new living platform is partially sheathed in a series of sliding perforated bronze screens that protect against solar heat gain yet still let in natural light when closed. Deep eaves and recessed blinds shelter glass openings, while the fig tree provides additional protection against the western sun. The open-plan living spaces also open up to a north-facing outdoor terrace.

Source: https://inhabitat.com/passive-solar-home-makes-the-most-of-a-difficult-triangular-site-in-sydney/

Get more than you expected in one place... View our services.

All rights reserved ©2012 Intellibuild. Website by Cheymaxim Creative.
Terms and Conditions | Privacy Policy | Returns Policy